Lahega header värdefullt vetande

Vikten av bra hudvård


Det är lätt att tro att vatten tillför fukt till din hud. Tyvärr är vatten inte den sorts fukt som huden behöver. Vanligt vatten tränger inte in i huden, oavsett hur mycket du än sköljer. Istället avlägsnar vatten en del av det naturliga fettlager som finns i huden och din hud blir torrare.


Vad din hud behöver är ett lagom fettlager. Handskas du dessutom med kemikalier och ämnen som är avfettande så blir huden ännu torrare. Avfettande ämnen kan vara allt ifrån vanligt handdiskmedel till kraftiga industriella avfettningsmedel. 

Fettlagret fungerar som en barriär mot skadliga ämnen. Men vatten och avfettande ämnen reducerar som sagt hudens barriärfunktion. Det finns även andra faktorer som försämrar barriärfunktionen:

  • Kyla och torr luft
  • Frekvent hudrengöring
  • Slipmedel
  • Ocklusion (förhöjd vattenhalt i huden) som medför att ämnen lättare penetrerar hudbarriären. Kan orsakas av tättslutande handskar
  • Blir huden torr, så blir den också mycket känslig. Hudirritation, eksem och klåda kan lätt uppstå. Men det går att förebygga att sådana problem uppstår. Lahega har ett brett sortiment av hudvårdsprodukter som hjälper dig att hålla din hud mjuk och smidig
  • Lösningsmedel
  • Extrema pH-värden (<4 och >11) kan skada barriären genom att antingen denaturera hudproteiner eller ge frätskador.

En försämring av barriärfunktionen leder till skadliga effekter på huden. Torr hud är ofta det första tecknet på att huden inte mår bra och risken för allergiska reaktioner eller eksem ökar. Därför är det viktigt att du tar hand om din hud på rätt sätt, genom att skydda den mot ovanstående faktorer och att återfukta med bra hudvårdsprodukter.

Våra hand- och hudvårdsprodukter i vårt LIV-sortiment innehåller inte färg, parfym, konserverande parabener eller cocomid-DEA, med undantag av ett par produkter som är svagt parfymerade med allergivänlig parfym.